Dungeon Masters Guild
Browse Categories











Back
Kłopoty z goblinami $3.99
Average Rating:5.0 / 5
Ratings Reviews Total
19 15
0 0
0 0
0 0
0 0
Kłopoty z goblinami
Click to view
You must be logged in to rate this
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Mikołaj K. [Verified Purchaser]
Date Added: 09/23/2019 09:02:15

Zdecydowanie najlepszy sposób, żeby zacząć przygodę z D&D 5e, albo i z RPG w ogóle. Świetna przygoda wprowadzająca, cały czas prowadzi za rękę niedoświadczonego MG, jest też dobrym tutorialem dla graczy. Robi to o niebo lepiej od obu oficjalnych pudełkowych starterów (i może z powodzeniem służyć za wprowadzenie do nich).

Diament.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Aleksandra M. [Verified Purchaser]
Date Added: 09/22/2019 15:57:21

Jakiś czas temu, w ramach patronatu Erpegowe Piekiełko, otrzymałam do ściągnięcia z DTRPG "Kłopoty z Goblinami". Przygodę dla początkujących na mechanice D&D 5ed. autorstwa Janek Sielicki Publishing. O Goblinach słyszałam już wcześniej, głównie pochlebnych opinii. W związku z tym stwierdziłam, że czas najwyższy zweryfikować plotki z rzeczywistością.

POCZYTANE

  • Gobliny są wydane bardzo porządnie. Mają ładny skład, świetne ilustracje i są estetycznie przyjemne dla oczu.

  • Całość napisana jest doskonałym językiem. Czytało się bardzo przyjemnie, wszystko było jasne, a jednocześnie bardzo zwięzłe. Mam wrażenie, że Jankowi udało się całkowicie uniknąć niepotrzebnego pitu pitu przy jednoczesnym upchnięciu przydatnych uwag dla MG

  • W przygodzie znajdziemy opis kolejnych scen, mapki (miasta i miejsc starć), kartę pomocy (taka lista do odhaczenia kolejnych etapów przygotowań i opowieści), statystyki przeciwników i NPCów, mnóstwo postaci graczy.

  • Widać że to przygoda napisana dla początkujących MG. Kupiło mnie to, że autor radzi jak wystrzegać się podstawowych błędów, które pewnie kiedyś popełnił każdy z nas. Mamy zatem np.: poradę jak nie przedłużać scen i w którym miejscu je uciąć, informację, że wprowadzanie "swojego" NPCa, który będzie pomagał graczom to zły pomysł oraz, że nie trzeba opisywać każdego najmniejszego detalu w wiosce. Jest tego naprawdę sporo. A jednocześnie wszytko jest podane bez wywyższania się czy jakiegoś dziwnego mędrkowania.

  • Mechanikę z jednej strony powinniśmy już trochę znać wcześniej (autor pisze jak najlepiej się przygotować), ale z drugiej mam wrażenie, że przygoda tak wszystko fajnie mechanicznie rozpisuje i tak stopniowo wprowadza, że naprawdę nie sposób się pogubić. Statystyki potworów I NPCów mamy na końcu materiału więc nie ma potrzeby przeszukiwania podręczników.

  • Uwagi na marginesach to złoto: "Młodsi gracze mogą nie wiedzieć, co to przesieka" rozbiło bank <3

  • Przygoda jest kwintesencją DDków. Jej kolejne etapy są dobrze przemyślane i poukładane w logiczny sposób. Na początku mamy małe starcie, które od razu wrzuca graczy do akcji i pozwala się im zapoznać z mechaniką, potem wizytę w miasteczku gdzie dostajemy zlecenie, następnie spotkania losowe podczas podróży, kolejne starcie i wisienką na torcie jest oczywiście loch. W końcu ta gra ma po coś te "Dungeons" w nazwie.

  • Zarówno kolejne lokacje jak i NPCe mają swoje opisy więc początkujący MG ma wszystko podane na tacy. Podoba mi się, że autor od razu zaznacza, że nie trzeba być urodzonym aktorem żeby prowadzić sesję. Jeżeli wstydzimy się czegoś odegrać wystarczy to opisać. W ogóle cała przygoda ma mnóstwo momentów, które są... no nie wiem jak to nazwać, kojące? Prowadzenie pierwszej sesji dla większości ludzi jest stresujące, a Janek stara się całą swoją przygodą powiedzieć: Dziewczyno, Chłopaku, to proste! Będziecie się świetnie bawić i wyjdzie super, a i pamiętaj żeby sobie spisać pasywną percepcję przed grą bo się potem przyda


Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Rafał K. [Verified Purchaser]
Date Added: 09/15/2019 11:51:44

Wybrałem tę przygodę jako pierwszy scenariusz wprowadzający do 5 edycji. Wcześniej od kilku lat prowadziłem scenariusze i kampanie w edycji 3. Autor bardzo dobrze prowadzi tą ciekawą historię. Jednocześnie zostawia wiele miejsca dla dalszych przygód, jako początek większej kampanii.
Gdy zdecydowaliśmy się na przejście do 5 edycji, gracze chcieli serię nie powiązanych jednostrzałów. Jednak po zakończeniu tej przygody (6h i zajrzeli wszędzie!) stwierdzili że z chęcią wrócą tutaj i powstrzymają "tego złego co tu knuje", a te jednostrzały to możemy skończyć.

Bardzo polecam, czekam na kontynuację :)



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Creator Reply:
Dziękuję! Kontynuacja, czyli Las Tajemnic, jest już dostępna! https://www.dmsguild.com/product/284631/Las-tajemnic
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Maciej S. [Verified Purchaser]
Date Added: 07/23/2019 04:53:41

Wplotłem tę przygodę do naszej kampanii – bardzo fajnie, że zaczyna się "na szlaku", nie ma dzięki temu problemów z odpaleniem jej podczas podróży drużyny. Graczom bardzo podobał się loch, mnie z kolei miło odgrywało się wójta i jego żonę :) Ostatnie starcie dobrze przemyślane, postaci mają tam dużo do roboty.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Magdalena W. [Verified Purchaser]
Date Added: 06/04/2019 18:22:41

Świetna przygoda, idealna dla takiego poczatkującego MP jak ja i dla początkujących graczy, przystępne wyjaśnienia i porady bardzo ułatwiające prowadzenie. Polecam i czekam z niecierpliwością na kolejną część.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Radosław K. [Verified Purchaser]
Date Added: 05/13/2019 09:11:48

Bardzo fajna przygoda. Była to pierwsza przygoda dla mnie jako Mistrza Podziemi i części z moich graczy. Wszyscy jesteśmy zgodni, że grało się świetnie i z niecierpliwością czekamy na kolejną część.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Grzegorz W. [Verified Purchaser]
Date Added: 05/08/2019 14:49:16

Świetna przygoda napisana w przystepny sposób dla nowych MP, ale doświadczeni mistrzowie też znajdą coś dla siebie. Nie mogę się doczekać kolejnych części :-)



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Krzysztof R. [Verified Purchaser]
Date Added: 05/04/2019 05:05:00

Świetna przygoda dla początkujących! Bardzo polecam



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Mikolaj H. [Verified Purchaser]
Date Added: 05/04/2019 03:27:28

Przygoda jest rewelacyjnie napisana! Autor włożył w nią dużo pracy, co stanowi bardzo dużą pomoc dla MP. Czekam na kolejną odsłonę Powrotu Czarnoksiężnika.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Tomasz R. [Verified Purchaser]
Date Added: 04/29/2019 14:14:50

Świetna przygoda dla zaczynających swoją przygodę z D&D (jak np autor niniejszej recenzji). Wszystko napisane w prosty sposób, autor daje także mnóstwo porad odnośnie prowadzenia, co może być szczególnie pomocne dla wprowadzenia osób zupełnie nowych z grami RPG. Przygoda ta może również pełnić rolę uzupełnienia lektury Podręcznika Gracza, jako że samo jego przeczytanie nie daje obrazu tego, jak grać w D&D. Trudno mi powiedzieć, jak zaawansowani gracze spojrzą na ten scenariusz, jednak niska cena, porady odnośnie zwiększenia poziomu trudności oraz mapy, których można użyć do innych przygód wskazują, że i oni powinni znaleźć coś dla siebie. Dodakowymi atutami są: pomocnik do prowadzenia (checklista, która może leżeć przez MP i ewentualnie przypominać o dalszych losach przygody), mapy w oddzielnych plikach, kilkanaście gotowych do grania stworzonych postaci, opis wszystkich występujących postaci i stworzeń wraz ze statystykami oraz piękne ilustracje. Polecam!



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Jakub R. [Verified Purchaser]
Date Added: 04/15/2019 12:12:14

Przygoda idealna do poprowadzenia i wprowadzenia nowej drużyny śmiałków w świat D&D. Ja osobiście użyłem jej jako przystanku w podróży dla moich graczy - 1 lvl postaci, którzy zmierzali do Phandalin aby rozpocząć przygodę ze startera. Polecema każdemu, mniej lub bardziej ogarniętemu mistrzowi. Skoro ktoś taki ja był w stanie to poprowadzić i drużyna się świetnie bawiła to i Ty dasz radę :D (prowadzłłem pierwszy raz w życiu D&D a ogólnie 3 raz jako mistrz gry ) :D

POLCEAM ! ! !



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Jacek B. [Verified Purchaser]
Date Added: 03/24/2019 17:28:05

Bardzo fajna przygoda, świetnie przygotowana - napisana. Idealna dla początkujących graczy ale też dająca dużo opcji i zabawy bardziej doświadczonym graczom. Czekam na kolejne publikacje Janka w języku Polskim.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Marcin K. [Verified Purchaser]
Date Added: 03/17/2019 17:51:21

Bardzo dobrze napisana przygoda z licznymi wskazówkami dla początkujących Mistrzów Podziemi. Całość dopełniają klimatyczne ilustracje, świetnie wykonane mapki i gotowe karty postaci, które to mogą być wykorzystane na sesji w takiej formie, w jakiej opublikował je autor lub posłużyć jako inspiracja przy tworzeniu własnego bohatera. Z niecierpliwością czekam na kolejną część.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Maciej J. [Verified Purchaser]
Date Added: 03/06/2019 12:04:05

Wszystko jasne i czytelne. Czuć zaangażowanie Janka w ten projekt. 5/5



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Kłopoty z goblinami
Publisher: Dungeon Masters Guild
by Jacek R. [Verified Purchaser]
Date Added: 03/02/2019 08:23:04

"Kłopoty z gobinami" to nie tylko świetnia przygoda ale wręcz obowiazkowa lektura dla każdego początkującego (i nie tylko) MG! Jasne, klarowne opisy, świetne mapki oraz wartka akcja - czego mozna chcieć więcej? Na dodatek na końcu przygody znajdujemy dodatek z 12 (!) gotowymi do gry postaciami z krótką historią! Jak dla mnie to opracowanie powinno być obowiązkowym dodatkiem do podręcznika głównego D&D5.pl. Wielkie brawa dla autora.



Rating:
[5 of 5 Stars!]
Displaying 1 to 15 (of 15 reviews) Result Pages:  1 
Back
0 items